dissabte, 1 de juny del 2013

Pà blanc, festucs i orellanes

Ingredients:
 
- Massa mare
 
150gr de farina de força blanca
125ml d’aigua tèbia (28ºC - 30ºC)
15gr de llevat fresc
1gr de sal
5gr d’oli
 
- Massa
 
600gr de farina de força blanca
400ml d’aigua fresca (10ºC - 12ºC)
6gr de sal
3gr de sucre integral
10gr d’oli
200gr de festucs (sense closca)
200gr d’orellanes (albercoc deshidratat)
 
 
Preparació:
 
Per la preparació de la massa mare, es aconsellable fer l’amassat a mà, procurant que l’ambient en que s’amassa es mantingui a una temperatura constant d’uns 22ºC - 24ºC. Posar tots els ingredients en un bol fons excepte l’aigua i el llevat. Afegir l’aigua poc a poc i gradualment mentre amassem els ingredients fins aconseguir una massa lligada, elàstica i uniforme. Quan s’hagi aconseguit la textura desitjada, posar el llevat dissolt amb una mica d’aigua al centre de la massa. Seguir amassant fins que el llevat quedi totalment incorporat i fins que la massa quedi llisa de nou. Tapar la massa amb paper film transparent. Deixar llevar fins doblar el volum de la massa resultant, aproximadament una hora.
 
Mentre la massa mare està en procés de llevar, preparar la massa del pà. S’incorporen tots els ingredients en un bol fons excepte els festucs i les orellanes. Amassar fins que quedi una massa lligada, elàstica i uniforme. Aquest procés es pot realitzar tant a mà o com a màquina, sense que es vegi afectat el resultat final. Tapar la massa amb un drap de cotó humit i deixar reposar.
 
Un cop hagi passat el suficient temps com per que la massa mare hagi llevat i la massa del pa hagi reposat degudament, incorporem la primera a la segona. Amassem durant aproximadament deu minuts. Tapar amb un drap de cotó humit i deixar fermentar fins que dobli el volum de nou, aproximadament una hora.
 
Quan la massa final hagi aconseguit el volum adequat, afegir els festucs, orellanes i tornar a amassar uns deu minuts, per tal de treure el gas acumulat durant el procés de fermentació. Tot seguit abocar la massa en el motlle escollit i deixar fermentar per últim cop fins doblar el volum, aproximadament una hora.
 
Preescalfar el forn a 200ºC. Un cop la temperatura sigui l’adient introduir el pà i enfornar trenta minuts. Passat aquest temps, desemmotllar i coure el pà trenta minuts més o fins aconseguir el color exterior desitjat.
 

Dificultat: fàcil / Repòs: 60min / Fermentació: 120min / Cocció: 60min
 
 

3 comentaris:

  1. No se que posar, no l’hem provat mai aquest pà i això que n’hem fet uns quants. Sempre han estat regalats o tastats per altres merescuts privilegiats. Així diré que el fet de preparar una elaboració culinària per alguna persona desitjada, es suficient plaer per emplenar totes les meves reserves de satisfacció.

    Ah, si... l’aspecte i la flaira eren com per anar a comprar un “pà” d’aquells de benzinera posar-li un llaç ben maco i deixar-lo a la bústia de la persona desitjada amb una targeteta que digués: HO SENTO NO EN SÉ MÉS!

    ResponElimina
  2. Sóc una de les persones privilegiades de provar aquests pans, per al meu gust estan boníssims, el contrast del dolç amb el salat és divertit i una sensació agradable al paladar. Espero més receptes d'aquestes i espero ser una de les tastadores oficials del bloc.
    La selecció de galetes i pans em va fer molta il.lusio.
    Gracies. Molts petons
    Isa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I per a nosaltres és tot un plaer poder donar a provar les nostres elaboracions a la nostra millor tastadora i seguidora.

      Gràcies!

      Elimina