500gr de farina de força
275ml d’aigua mineral embotellada
5gr llevat fresc
10gr de sal
Preparació:
Per la preparació de la massa, es
aconsellable que la temperatura ambient en que s’amassa es mantingui constant a
uns 22ºC - 24ºC. Abocar la farina i la sal en un bol fons excepte l’aigua i el
llevat. Afegir l’aigua poc a poc i gradualment mentre amassem els ingredients
fins aconseguir una massa lligada, elàstica i uniforme. Quan s’hagi aconseguit
la textura desitjada, abocar la massa sobre el mabre prèviament enfarinat i
posar el llevat dissolt amb una mica d’aigua al centre de la massa. Amassar de
nou fins que el llevat quedi totalment incorporat i la massa quedi llisa de
nou.
Sense deixar reposar la massa, realitzar
peces d’uns 80 grams i donar-li forma esfèrica (haurien de sortir uns 10
panets). Col·locar les boles de massa en una safata i deixar-les fermentar
tapades amb un drap de cotó humit durant 45 minuts.
Escalfar prèviament el forn a la
màxima potència i col·locar una safata per tal de que absorbeixi el màxim calor
possible, ja que servirà de base i aconseguirem que les boles s’inflin i es formi
el buit al centre del pà (si es té, es aconsellable realitzar aquesta operació
amb placa de gres o ceràmica per a forn, en lloc de safata).
Fornejar els panets de dos en dos
fins que veiem que s’inflen per complet, uns quatre minuts aproximadament. Retirar-los
i continuació el més ràpid possible, per no perdre l’escalfor del forn,
introduir dos pans més. Repetir l’operació fins exhaurir les porcions.
Dificultat: fàcil / Preparació: 20 min / Fermentació:
45 min / Cocció: 4 min
Com el mateix Xavier Barriga apunta, també podem complimentar aquestes meravelles de blat amb una mica formatge i pernil, donar-los un toc de forn i fondre’ns de plaer com el mateix formatge.
ResponEliminaDes de aquest típic farcit, a tants com la nostra infinita imaginació pugui descriure.
No obstant, haig de confessar un secret; un cop tenim la massa degudament estirada sobre el mabre, apunt de ser introduïda al forn, agafem un bon tros de xocolata i l’emboliquem assegurant-nos de que aquesta quedi ben segellada a l’interior. El temps de cocció el mateix (4 minuts). Tasteu-lo “FLIPAREU” amb la textura del pà conjuntament amb la xocolata fosa.
I ja posats, un acomiadament al estil del gran Xavier Barriga: ¡Salud y buen Pan!