dissabte, 23 de febrer del 2013

Pop a la Serrellega

Ingredients:
 
1 unitat de pop
Aigua de cocció (aixeta)
Oli d’oliva verge (picant opcional)
Pebre negre mòlt
Sal
 
Per l'acabat:
 
Cristalls de sal marina
Pebre vermell dolç
Pebre vermell picant
 
 
Preparació:
 
Netejar el pop, separar les potes del cap i per unitats. Depenent la mida del pop i la mida de la ració a servir, separarem les vuit potes en bosses de congelació. En el nostre cas em fet dos paquets de quatre potes cadascun. Congelar el pop un mínim de 72 hores i un màxim de 6 mesos. En el cas de no voler congelar el pop, abans de cuinar, netejarem el pop però no el fraccionarem. En una olla suficientment gran emplenar fins la meitat d’aigua i portar a ebullició; un cop l’aigua bulli, realitzar el procés anomenat “espantar” el pop tres cops. Aquest procediment tracta d’agafar el pop pel cap de manera que les potes pengin i introduir-lo a l’olla, esperar uns cinc segons i retirar-lo; realitzar l’operació tres vegades. El que aconseguim efectuant aquesta maniobra es trencar les fibres internes del pop, que farien que aquest no aconseguís el nivell de tendresa desitjat mantenint la seva estructura. Bullir el pop durant 90 minuts aproximadament, segons el pes. Un altre procés, però una mica complicat de realitzar a casa (normalment es porta a terme a bordo), es agafar el pop i donar-li unes bones sacsades contra la coberta de la barca; el pescador pot arribar a estar fins a cinc minuts colpejant-lo de valent.
 
Retirar del congelador un dels paquets i deixar al frigorífic un mínim de vuit hores, per tal de que la descongelació sigui lenta i constant.
 
Agregar aigua en una olla fins la meitat de la seva capacitat, portar a ebullició i afegir el pop. Esperar a que el pop es cuini 60 minuts. Passat el temps de cocció retirar les quatre potes i deixar reposar un mínim de 15 minuts.
 
Esbiaixadament tallem amb gruix d’uns quatre mil·límetres.
 
Vesar “oli d’oliva verge picant al perfum d’all confitat” en una paella i escalfar. Adjuntar els talls de pop i saltejar fins que adquireixin certa condició torrada. Salpebrar al gust i empolvorar amb els pebres vermells picant i dolç.
 
Presentar en un plat pla i tirar-hi quatre cristalls de sal marina. Pels fanàtics de l’oli d’oliva (com aquest Serrell), afegir un bon raig pel damunt i llestos.
 
 
Dificultat: Mitjana / Preparació: 60 min / Congelació: 3 jornades / Cocció: 75 min
 

5 comentaris:

  1. ¿Que fem quan no es disposa de una cassola de coure (Cu), un foc de llenya que arrenqui el bull, i el més important, que fem quan no dominem l’art ancestral de cuinar un Pop “a la Gallega”?...

    La resposta és molt senzilla, ens inventem un Pop “a la Serrellega” (Salvant les distàncies humilment).

    ResponElimina
  2. Eiii!! molt bé aquest pop!!
    a mi personalment m'agrada molt!!
    Lo que per la mandra que em fa coure'l no en faig massa sovint!
    Ens veiem aquest Dissabte de cursillo nois!!
    ptns!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Al principi, si és veritat, que ens donava una mica de peresa; la novetat, la inexperiència, quedarà massa dur o ens passarem de cocció i es desfarà... Però a base de insistir, hem trobat aquest mètode de fer paquets de quatre potes, quan el pop encara és viu, i congelar-los. Així el dia que et ve de gust, es descongela i en una horeta el tens cuinat.

      Fins dissabte, ¡sayônara!

      Elimina
  3. Saps que no he fet mai pop a casa? No m'atreveixo, tinc por que em quedi massa dur.
    I això que a mi m'agrada molt!
    A veure si amb la teva recepta m'animo a provar-lo ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero que t’animis i segur que et sortirà boníssim, facis com el facis. Si et decideixes per la nostra opció hi ha un petit “truc”. Quan el pop surti de l’olla, és preferible que estigui un pel tirant a dur així el saltejat l’acabarà de cuinar; però si es massa dur, abans de saltejar-lo a foc fort, en la mateixa paella és pot acabar de coure tapat i a foc suau, fins trobar el punt desitjat. Aquest és un avantatge de saltejar-lo després de haver-lo cuit; però el que ens agrada més, es que la gelatina del pop forma una “crosteta” cruixent que combina d’allò més bé amb el seu interior tendre.

      Gràcies pel comentari.

      Elimina