dissabte, 25 de maig del 2013

Rotllets de verdures amb estil Asiàtic

Ingredients:
 
500gr de col xina
250gr de mongeta tendre
350gr de pastanaga
400gr de ceba tendre
1 unitat de bitxo
15gr d’arrel de gingebre fresc ratllat
50ml de soja
50ml de sake
20 oblees d’arròs
 
 
Preparació:

Primer de tot realitzarem el farcit de verdures. Rentar i tallar la ceba, la mongeta tendra, la col xina i la pastanaga en juliana, procurant que tinguin la mateixa mida entre elles. Abocar aigua en una olla fins a la meitat de la seva capacitat, portar a ebullició i escaldar les verdures. Passats dos minuts, abocar les verdures en un colador i aquest introduir-lo en un bol on tinguem aigua freda per tal d’aturar la cocció. Quan s’hagin refredat, escórrer l’excés d’aigua i reservar.
 
Mentrestant, en un recipient mesurador incorporem a parts iguals la soja i el sake, ratllem el gingebre i l’incorporem a la barreja fins que quedi integrat.
 

A continuació, vessem un raig d’oli en una paella suficientment gran on puguem saltejar totes les verdures. Tallar i retirar les llavors del bitxo i integrar-lo quan l’oli estigui calent; immediatament afegir de cop les verdures. Sacsejar la paella pel mànec per tal de que les verdures es vagin tombant (aquest procés de saltejar les verdures, simplement ha de ser un cop ràpid de cocció a foc alt, ja que no ens interessa que les verdures es cuinin massa; haurien adquirir  color i prou). Tot seguit afegir-hi la barreja de sake i soja preparada i portar ebullició per tal de que redueixi; quan això succeeixi, reservar fins al total refredament.

Finalment efectuarem el muntatge dels rotllets un a un. En una olla escalfarem  lleugerament aigua, afegirem una oblea i en 10 segons veurem com s’ha hidratat convertint-se en flàccida i transparent; retirarem sobre un paper de cuina absorbent. Seguidament agafarem una porció de verdures i la col·locarem al centre de la oblea. Per tal de tancar el rotllet, plegar la part inferior de la oblea fins a cobrir la porció, després doblegarem els laterals cap al centre i per últim farem una petita pressió cap endavant fins fer rodar el rotllet. Realitzar aquest procés fins acabar amb totes les oblees.
 
En una olla o wok posar a bullir dos dits d’aigua i adaptar a sobre la reixa de coure al vapor. Col·locar els rotllets damunt la reixa i tapar per tal de crear una petita presió que arribi al interior del rotllet. Deixar que s’escalfin amb el vapor d’aigua dos minuts, vigilant de no passar-nos en excés per no malmetre l'oblea, ja que és especialment delicada.
 
Servir al plat junt a un recipient que contingui salsa de soja i consumir d’immediat.


Dificultat: Fàcil / Preparció: 120 min / Cocció: 15 min
 

 
_____________________________________________ _ _ _ _ _
 
*Nota Amb Serrell: Aquests rotllets es poden deixar preparats i congelar-los un cop enrotllats. A l’hora de voler consumir-los, deixar descongelar al frigorífic cinc hores com a mínim i un cop passat aquest temps una hora més a temperatura ambient. Finalitzat el temps esmentat de descongelació, coure al vapor com si fossin acabats de fer (ningú ho notarà, comprovat).

Poder-los gaudir oblidant que els vas preparar tu.


10 comentaris:

  1. Sense ànim d’ofendre a ningú que no s'ho mereixi... Qui no ha demanat algun cop, en un restaurant Xinés si més no sospitós, rotllets i un cop a taula ha discutit amb l’acompanyant de l’àpat el misteriós contingut d’aquests?

    Bé, aquets rotllets són 100% de verdures, fins i tot són verdures fresques; això us ho puc assegurar. Aquest petit comentari afirmant que les verdures són (dintre dels nostres recursos) les millors possibles, fan que un cuiner domèstic senti l’orgull de poder-les cuinar i convidar a qualsevol comensal. Una pràctica poc habitual en els ja esmentats “restaurants Xinesos sospitosos”.

    - Algú ha perdut la passió de ser restaurador seguint les bases de la seva tradició i cultura? Doncs si las perdut, no ens enganyis! -

    ResponElimina
  2. Fan súper bona pinta i a més és una excusa per comprar col xinesa que jo no m'he atrevit mai. Per cert, on heu comprat les oblees d'arròs. Les heu trobat al súper o heu anat a algun lloc especial? Jo al súper de casa no n'hi han...
    Bé, com sempre, els comentaris casi que superen la recepta ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies. Doncs la col Xina, que vols que et digui… La nostra col, la tradicional, és més gustosa. Però com eren rotllets amb estil Asiàtic, si li traiem la col Xina i la substituïm per col comuna, haguéssim tingut de canviar el títol; també així hem trobat l’oportunitat de provar-la, que en teníem ganes.

      Respecte a les oblees d’arròs, nosaltres les trobem al Corte Inglés i al Carrefour (Pryca si ets de Tarragona i tens entre 25 i 35 anys), aquestes són de la marca Blue Dragon.

      Una abraçada!

      Elimina
  3. Quina bona pinta tenen aquests rotlles de primavera! No sabia que fossin 100% de verdures, jo sempre els havia menjat amb algun ingredient extra (sospitós? ara crec que potser sí, hahahahahah). En fi, el que no mata, engreixa XD
    M'animaré a fer-los ^^ Ara que ja sé on trobar les oblees d'arròs :) Mai m'he atrevit a fer cuina asiàtica per por a no trobar-ne els ingredients ^^"

    Molts petons :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Al principi ens passava com tu, no trobàvem ingredients i quan els trobàvem no sabíem que fer amb ells. Però tot va sorgir, primer fent saltejats de verdures canviant la sal per la soja, el vi blanc pel sake, una mica de sèsam, vinagre d’arròs... Una cosa et porta a l’altre i poc a poc et vas atrevint cada cop més. Amb un parell de llibres i un wok t’animes tota sola.

      De fet aquests rotllets que presentem, són simplement de verdures i cuits al vapor. Si és veritat que els anomenats “rotllets de primavera” porten algun tipus de carn, normalment pollastre o vedella (almenys hauria de ser així) i la massa de l’embolcall sol ser de wonton que posteriorment enrotllats es fregeixen. La nostra és una versió més sana...

      Gràcies pel comentari, salutacions!

      Elimina
  4. doncs jo tinc oblies d'aquestes d'arròs i mai sé que fer-ne, m'has donat una idea, Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb qualsevol farcit i cuites al vapor queden d’allò més bones. Segur que et convenç i passes una bona estona entretinguda enrrotllant.

      Salutacions!

      Elimina
  5. A mi sempre m'agrada menjar verdures, les gaudeixo, és molt sa i el cos ho agraeix. Aquest tipus de cocció al vapor, és com si mengessis verdures crues. Mas vitamines per al cos. Em fa la sensació. No sé si m'explico. .
    Podria substituir la ceba pels porros i afegir alguna verdura més com la carabassa o carbassó, o porten masa aigua? Gracies.
    Petos. Isa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel comentari. Doncs aquests rotllets és poden farcir amb diversos ingredients des de les verdures (carbassó, albergínia, carbassa, espàrrecs...) fins al marisc passant pels bolets, carns, peixos, fruites... Quasi bé fins on arribi la imaginació.

      De fet la cuina al vapor, en general, és molt sana; però si que les verdures fetes amb aquesta cocció, apart de no perdre gaires propietats nutricionals, obtenen un toc cruixent i frecs que és extraordinari, conservant tot el seu sabor. Encara que en la recepta presentada les verdures siguin primer escaldades i posteriorment saltejades, sempre intentem no coure-les en excés per tal de mantenir la frescor.

      Així que ja saps, pots elaborar uns rotllets amb verdures cuites al vapor, ratllar un xic de gingebre per mesclar-lo amb soja, la qual servirà per pintar les verdures un cop cuites (per donar-li el toc Asiàtic), enrotllar les oblees d’arròs amb el farcit de verdures, cuinar el rotllet al vapor i el resultat serà uns rotllets exageradament bons i tremendament saludables.

      Un petó!

      Elimina