dissabte, 20 d’octubre del 2012

Coca d'espinacs amb dàtils i pinyons

Ingredients:

- Pel farcit

500gr d’espinacs frescos
4 unitats de ceba
50gr de pinyons
10 unitats de dàtil natural
Un raig d’oli d’oliva
Pebre negre mòlt
Sal


- Per la massa

300gr de farina de cigró
150gr de farina de blat integral
50gr de llet evaporada desnatada
10gr llevat químic
225ml d’aigua mineral embotellada
1 unitat d’ou
Un raig d’oli d’oliva
Un pessic de sal





Preparació:

Primer de tot anirem per la massa. Incorporem tots els ingredients sòlids en un bol suficientment gran per poder barrejar i amassar; remenar. Batre l’ou i afegir juntament amb l’aigua i un raig d’oli d’oliva a la mescla de sòlids. Amassar la barreja fins obtenir una textura uniforme i ferma (s’ha de poder treballar amb el corró). Un cop la massa sigui la desitjada, embolicar-la en paper “film” i deixar reposar al frigorífic almenys una hora (si es convenient, la massa degudament embolicada i al frigorífic, ens pot aguantar en perfectes condicions fins a dotze hores).
 
Quan el repòs hagi finalitzat, enfarinar el mabre i aplanar la massa amb el corró fins obtenir un gruix de uns cinc mil·límetres. Realitzar les porcions desitjades i col·locar en una safata de forn.
 
Prèviament escalfar a 180ºC i fornejar les coques quinze minuts.
 
Segon pas, el farcit. En una cassola antiadherent ruixar un raig d’oli. Mentre adquireix la temperatura adequada, tallar les cebes de forma cisellada (en juliana) i agregar a la cassola. Enrossir la ceba a foc fort (9 graus de potència de 9), però no cuinar-la del tot; retirar. En la mateixa cassola integrem els espinacs i tapem; els cuinem durant cinc minuts, en el seu propi vapor, a foc mitjà (3 graus de potència de 9). Un cop passat el temps de cocció dels espinacs adjuntar-hi de nou la ceba, donar-hi unes voltes per tal de que quedi ben barrejat, salpebrar i retirar.
 
Amb les coques pre-cuinades, farcir amb la barreja de ceba i espinacs al gust. Posar-hi al damunt els dàtils, tallats de forma que alhora de menjar sigui còmode, i els pinyons.
 
Amb el forn a 220ºC, cuinar les coques quinze minuts.



Servir quan hagin reposat uns cinc minuts, o si es desitja, també són ideals per consumir en fred.


Dificultat: fàcil / Preparació: 90 min / Repòs: 60 min / Cocció: 45 min 


 
_______________________________________ _ _ _ _ _
 
*Nota Amb Serrell: Si el farcit ha estat escàs i tenim un excés de massa, una bona solució és fer aquests pans plans cruixents, que serviran per acompanyar un Hummus, Guacamole, Chili con carne... El temps de cocció al forn d’aquests pans serien 20 minuts a 200ºC.

12 comentaris:

  1. Perquè no una massa de farina de cigró que per cada 100gr d’aquesta magnifica llegum obtenim 340 calories de les quals 20gr s’obtenen de les proteïnes que estan formades per quasi tota la cadena d’aminoàcids, 44gr d’hidrats de carboni els quals són de digestió lenta amb tant sols un 5% de sucre, 15gr de fibra, 143mg de calci, 7mg de ferro... fan que aquest aliment juntament amb els espinacs i pinyons converteixin aquesta humil coca en un pilar alimentari fonamental.

    Perquè no amb dàtils donant-li un toc distingit i en la recerca d’un nou amant dels pinyons ja avorrits de les arrugades panses.

    Sense dubtes una combinació sorgida d’un assaig-error, que en aquest cas ha estat un assaig-èxit.

    ResponElimina
  2. Aquesta segur que la faig, perquè tinc un paquet de farina de cigró que fa una pila de temps que espera...

    M'ha encantat l'enllaç de les verdures i fruites de temporada. Fa pena però ja ho hem oblidat, avui mateix he vist sindries i maduixes a la fruiteria... sense comentaris.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per aquesta mateixa raó vam optar per la incorporació d’aquesta farina. Lo dels dàtils va ser un pur capritx. Si ho probes ja veuràs que la farina de cigró li dona un gust que no és gaire comú; però li cau molt bé amb els espinacs.

      Respecte al calendari de temporada, fa temps que el volíem incloure però no trobàvem cap que es veies amb claredat. Aquest està bastant bé.

      Elimina
  3. Vicenç Viñals i Blanca10 de novembre del 2012, a les 13:15

    Una mes per probar.........

    ResponElimina
  4. Quina coca més bona! M'agrada molt la combinacio dels dàtils amb fruits secs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel comentari. Li cau molt bé el dàtil amb aquesta combinació, aporta un toc diferent que s’agraeix en aquest farcit típic.

      Elimina
  5. M'agrada molt aquesta coca!!
    me l'apunto per fer-la!!
    La combinació dels dàtils amb els espinacs ha d'estar boníssima!!
    ptns!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es una de les receptes sorgides de no saber que fer i va estar tot un encert. Espero que la provis i que t’agradi.

      ¡Petons!

      Elimina
  6. Serrellet!! com ja saps soc una fan dels espinacs, pero el que mes m'ha sorpres es el gustet que té la farina de cigrons. I substituir els datils per les tipiques panses és un bon encert!!
    Que mes podria fer amb la farina de cigrons??

    Isa, ptns!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com a base per una pizza, amb aquesta mateixa recepta, queda molt bé. També pots tastar els panets plans cruixents que suggerim a la nota per acompanyar en algun aperitiu.

      Per altra banda, a Itàlia és famosa una classe de crêpe anomenada “Farinata”, que bàsicament consisteix en farina de cigró i oli d’oliva.

      Un altre recepta, que hem estat mirant per aprofitar aquesta farina, seria un pà de “chapata” amb especies; però com és una recepta bastant llarga d’explicar en la resposta d’un comentari, hauràs d’estar atenta al bloc perquè pot ser un dia d’aquests desvetllem la fórmula.

      Elimina
    2. Moltes gracies Serrellet. No treballeu gaire.
      Isa

      Elimina