dissabte, 6 d’abril del 2013

Cims de Poolish

 Ingredients:

250gr de farina de força
250gr de farina de blat integral
5gr de sal
300ml d’aigua mineral embotellada
15 llevat fresc
250gr de Poolish

Poolish (250gr):

100gr de farina de força
125gr de iogurt natural
50ml d’aigua mineral embotellada
10gr de llevat fresc


Preparació:

Per la preparació del Poolish, abocarem l’aigua i el llevat en un recipient, ho treballarem fins que el llevat es dissolgui. Incorporem el iogurt, mesclem i afegim la farina fins obtenir una textura llisa, sense grumolls i homogènia. Deixar fermentar en un bol tapat amb un drap humit fins a tres hores o també es pot deixar al frigorífic un màxim de vint-i-quatre.

Per la preparació de la massa, és aconsellable que la temperatura ambient en que s’amassa es mantingui constant a uns 22ºC - 24ºC. Posar tots els ingredients sòlids en un bol fons excepte el llevat. Retirar 50 mil·lilitres d’aigua dels 300; afegir els 250 mil·lilitres restants d’aigua poc a poc i gradualment mentre amassem els ingredients fins aconseguir una massa lligada, elàstica i uniforme. Quan s’hagi aconseguit la textura desitjada, agregar la resta de l’aigua amb el llevat prèviament dissolt en ella. Amassar un parell de minuts més i deixar reposar fins doblar el volum (mínim 60 minuts). Un cop passat el temps de fermentació incorporar el Poolish i amassar; un cop integrat, realitzar porcions de 100 grams cada una (han sortit 7 porcions). Donar forma rodona a les porcions sense seguir cap procediment especial. Col·locar els pans, amb espai suficient per llevar, sobre una safata de forn enfarinada. Polvoritzar aigua sobre els pans i deixar reposar 60 minuts més.

Escalfar el forn a 250ºC. En el seu interior addicionar un recipient amb aigua per tal de que es generi vapor.

Fornejar els pans durant 15 minuts. Un cop el color dels pans sigui del tot apetitós, deixar reposar 5 minuts a temperatura ambient i ja estaran apunt.

Per la seva òptima conservació, tapar els “Cims” amb un drap de cotó.
 
 
Dificultat: Fàcil / Fermentació: 180 min / Repòs: 60 min / Cocció: 15 min
 

2 comentaris:

  1. No negaré que aquests cims de poolish haurien obtingut millor presencia si haguéssim dedicat el temps merescut al seu amassat i haguéssim practicat en ells l’art de realitzar els entretinguts plecs. Però si el temps és just i no pots deixar de pensar en uns bons panets de poolish, aquesta solució, sense dubte, és la millor de totes. Fàcil, ràpid i el poolish... Hmm! el poolish!

    ResponElimina